Skip to main content

Activitatea de pescuit rămâne a fi îndeletnicire preferată de mulți. Aceasta poate servi drept timp de recreere sau ajunge să evolueze într-un sport/competiție sportivă. Pescuitul staționar constituie una din cele mai întâlnite modalități de prindere a peștelui.

Cât despre pescuitul la feeder, acesta reprezintă o tehnică de pescuit staționar care presupune hrănirea frecventă a peștelui, în perioade egale, utilizând diverse tipuri de momeală și de nadă, care sunt transportate pe apă prin intermediul unui momitor sau coșuleț. 

Istoria pescuitului la feeder

Din punct de vedere etimologic, lexemul feeder vine din englezescul ,,feed’’ care înseamnă ,,a hrăni’’. Astfel, tehnica feeder presupune hrănirea constantă a peștelui. Metoda ajunge în România din spațiul englezesc, fiind preferată grație bălților și condițiilor prielnice pentru a practica această tehnică. Dacă vorbim despre competițiile sportive ce au inclus pescuitul la feeder, atunci trebuie să menționăm că primul Campionat Mondial în acest sens s-a desfășurat în Italia, în anul 2011. În cadrul concursului au participat și echipe din România, acestea însă, nu au obținut rezultate marcante. Totuși, la probă de pescuit individual, pescarul Zsolt Benzar s-a clasat pe locul 4 în anul 2014. În plan mondial, pescuitul la feeder a ajuns să fie un adevărat fenomen, fiind preferat de tot mai mulți pescari. 

Tehnici de pescuit la feeder 

Pescuitul la feeder în tehnica method

Una din cele mai practicate modalități de pescuit, în special pentru crapi sau peștii de talie mare. Pentru a avea parte de o captură de succes este necesar să ții cont de mai multe aspecte, în special:

  • Calitatea de nadă

Prinderea peștelui este dependentă de bazinul acvatic sau balta în care pescuiești, deși nu ești asigura în niciun caz de o captură de succes. Prin urmare, este bine să te folosești de o nadă bună, de calitate, care va atrage peștele. Totuși, din experiența mai multor pescari, este posibil să prinzi peștele folosind o nadă de calitate într-o cantitate minimă. Secret în acest caz este metoda nădirii, deviza fiind ,,Puțin și des’’. 

  • Groundbait vs. Pelete 

Cunoaștem că există atât nade cât și pelete de calitate înaltă, iar dacă le-ai testat pe ambele și ești indecis, atunci trebuie să hotărăști în funcție de scopul pe care îl ai. Astfel, trebuie să-ți pui următoarele întrebări: Vrei să prinzi mult? Îți dorești să prinzi rapid? Vrei să ai o captură mare? În funcție de răspunsul la aceste întrebări vei putea alege între nadă și pelete. Totuși, ar fi bine să cunoști că nadele activează repede vadul, iar dacă nu le vei întreține constant, crapii vor pleca. Peletele sunt leneșe, dar au un efect pe termen mai lung. Deși peletele se vor activa într-un timp mai mare, odată ce încep să lucreze, acestea vor ține peștii un timp îndelungat în așteptare.

  • Calitatea nadei 

O nadă de calitate presupune un compozit complex de hrănire. Menționăm că nu prețul este cel mai important în alegerea unei nade de calitate, dar conținutul acesteia. Când alegi nada, este necesar să identifici compuși în conținut, cu cât mai mulți cu atât mai bine. Făinurile de pește, ele vegetale, suplimentele sunt cele care vor ademeni peștele și îl vor ține mult timp în vad.

Pescuitul la coșuleț

Pescuitul la coșuleț presupune finețe și se referă la peștii mici, folosit cârlige fine. La fel, prin intermediul tehnicii cu coșulețe se folosesc momeli vii, care sunt apropiate de mediul natural al peștilor și care va permite realizarea capturilor variate din diferte specii de pește.

Echipament necesar pentru pescuitul la feeder

Tehnica feeder este disponibilă pentru buzunarul oricărui pescar, iar pe piață există o gamă largă de mulinete, lansete, cârlige feeder. Alegerea echipamentului se face în funcție de mai multe criterii, precum sunt: tipul apei, talia peștilor vizați, distanțele la care își dorești să pescuiești ș. a. 

  1. Lansetele feeder conțin un număr mare de inele, care au funcția de distribuire treptată a tensiunii în blank. La fel, acestea sunt echipate cu 2/4 vârfuri care au o putere și o acțiune diferită. Pe piață există o gamă largă de lansete feeder, care sunt specifice locului de pescuit (râu, baltă), fiind categorisite după puterea acestora (light, medium, heavy).

O lansetă obișnuită feeder are lungimea de 3,6 -3,9 m, aceasta fiind mărimea standard. Totuși, identificăm și versiuni mai lungi, de cca 4,2 m și mai scurte de 2,4-3,3 m. Aceste lansete se împart în două categorii: picker sau pescuit de barcă. Compoziția lansetelor este următoarea: 3 segmente și vârf, iar modelele din 2 segmente sau cele telescopice au o structură mai rigidă. Vârfurile au diferite puteri de aruncare, fiind confecționate din fibră de carbon sau fibră de sticlă. Inelele variază între 12-15. 

Tipuri de lansete feeder

Picker este o lansetă care are o putere de aruncare mică, fiind concepută pentru pescuitul peștilor de talie mică  (babușcă, caras, platic ș. a.). Prin urmare, nu se recomandă utilizarea unui picker pentru pescuitul la crap, făcând excepție situația în care pescarul este experimentat, iar crapii nu sunt de o talie foarte mare. 

Lansete feeder pentru pescuitul de barcă au aceleași caracteristici ca și o lansetă feeder simplă, singura diferență se referă la lungime. Întrucât pescuitul de barcă este mai incomod pentru pescari, dacă aceștia folosesc o lansetă standard, se recomandă folosirea unei lansete mai scurte. La fel, lansetele dat pot fi utilizate și în apa în care este imposibil lansarea sigură cu feedere mai lungi. Pentru a arunca lanseta în locuri plantoase, mai puțin sigure, lungimea de 3 m este perfectă, iar o lansetă mai lungă ar fi avut obstacole în lansare (copaci, plante). În plus, aceste lansete mai scurte se pot folosi în atunci când distanțele de pescuit sunt mai mici.

Lansete feeder cu lungimea 3,6-3,9 m sunt binevenite pe o suprafață largă și pot fi utilizate pa ape diverse. În cazul dat, alegerea lansetei se face în funcție de distanța de pescuit. Lanseta de 3.9 m este optimă de folosit la distanțe mari, iar cele de 3,6 la distanțe medii. Un alt avantaj al feeder-urilor de 3.9 m constă în faptul că acestea sunt mai eficiente pe râuri sau în zone care au un prag abrupt și diverse obstacole sub apă.

Lansete feeder cu lungimea de 4.2 m se potrivesc la fel pentru pescuitul în zonele dificile, în special pe Dunăre. Deoarece drill-ul este mai lung, lanseta are rolul de a ghida crapii să ajungă în zonele mai liniștite. Totuși, aceste lansete sunt mai incomod de utilizat.  

Puterea de aruncare a lansetei este divizată în mai multe categorii: 

  • ultra-light
  • light
  • medium-light
  • medium
  • medium-heavy
  • heavy
  • extra-heavy

Dacă dorești să prinzi un pește de talie mai mare, precum este crapul, este necesar să alegi un lanse cu puterea de aruncare începând cu categoria medium, aceasta presupune existența unei puteri maxime de aruncare de cca 60 g. Lansetele de gama light și ultra-light sunt concepute pentru peștii mai mici (caras, platic). Astfel, în funcție de greutatea pe care dorești să o lansezi vei alge și puterea de aruncare a lansetei. Drept exemplu, dacă pescuiești cu momitoare grele, de peste 60 g., poți alege o lansetă din gama extra-heavy, cu puterea maximă de aruncare de 150 g.  Dacă pescuiești cu method feeder sau coșulețe ușoare de 20-30 g., trebuie să potrivești un feeder medium heavy  cu o putere de 30-80 g. 

Un alt avantaj al lansetelor feeder îl constituie vârfurile care se schimbă și au puteri diferite de aruncare. Alegerea varfului se face în funcție de greutățile care se plasează pe acesta. Dacă vei alege un vârf nepotrivit, va fi mult mai dificil de capturat peștele. Un vârf mai sensibil care va fi folosit cu o greutate mare se poat rupe. Un vârf puternic care va fi folosit cu o greutate mai mică nu va identifica corect peștele și nu va ajunge la distanța de lansare dorită. Astfel, înainte de a începe pescuitul, este imperios să aproximezi gramajul pe care îl are năditorul (momitor, coșuleț, method feeder) și să încerci nada.

Acțiunea lansetei

Deși concepte de aruncare și acțiune sunt deseori folosite în calitate de sinonime de pescari, este necesar să le distingem. Puterea de aruncare presupune greutatea potrivită de lansarea, iar acțiunea se referă la modalitatea în care lanseta se manifestă în timpul aruncării șă a drill-ului. Astfel, vom observa diferențe semnificative în funcție de criteriul dat, întrucât sunt cunoscute lansete care se îndoaie ușor și lansate mai solide și rigide. La fel ca și puterea de aruncare, cunoaștem diferite tipuri de acțiuni:

  • parabolică 
  • semi parabolică 
  • semi rapidă
  • rapidă 

Lansete parabolice (treptat măresc puterea) reprezintă un din cele mai cumpărate lansete. Acestea sunt moi și vor activa pe toată lungimea acestora atât în timpul aruncării cât și a drill-ului. 

Cât despre lansetele cu acțiune rapidă, acestea sunt rigide și se curbează când le lansezi și chiar în timpul drill-ului, în special în zona de vârf. 

Versiune de mijloc (semi-parbolică și semi-rapidă) combină caracteristicile ambelor tipuri. 

În fond, alegerea lansetei feeder cu o acțiune corespunzătoare se va face în conformitate cu distanța intenționată pentru pescuit. O lansetă parabolică este redusă din punct de vedere al distanței dorite. Totuși, în timpul drill-ului, aceasta se va comporta ideal, având funcția să obosească peștele, lucrul pe care îl realizează mai eficient decât o lansetă cu acțiune rapidă. Lansetele parabolice se pot îndoi pe lumgime, fiind potrivite mai mult pentru pescarii începători, care nu doresc distanțe mari, dar urmăresc drill-ul. Cât despre lansetele feeder combinate, acestea pot ajunge la distanțe destul de mari, asemănătoare ca și în cazul lansetelor de crap. Totuși, în funcție de tipul apei, poate fi necesar să pescuiești la distanță. În cazul în care peștii se află la 100 m, trebuie să folosești un feeder rapid, iar grație faptului că e rigid, acesta va permite realizarea distanțelor mai mari, fiind adaptat corect (lansetă, mulinetă, fir).

  1. Mulinete feeder 

Cât despre mulinetele pentru pescuitul la feeder, acestea au mărimele între 3000-6000. Alegerea corectă a mulinetei se face în funcție de trăsăturile lansetei, pentru a realzia un combo perfect. Astfel, o lansetă heavy care are o putere de aruncare de 150 g, va putea fi utilizată în mod eficient doar împreună cu o mulinetă mai mică, cu mărimea de 3000, precum nici o lansetă medium cu o putere de 70 g nu poate fi folosită cu o mulinetă grea de 6000. La fel, este necesar să ții cont de mai multe aspecte, precum: peștii vizați, distanța și curentul apei. Dacă urmărești să prinzi crapi sau alți pești de talie medie sau mare, este necesar să ai o mulinetă puternică și robustă, care va fi în stare să facă față dirll-urilor lungi. La fel și în cazul apelor curgătoare, este necesar să folosești o mulinetă stabilă și de durată, întrucât năditorul se va afla mereu situații dificile din cauza curentului de apă.

Dacă ne referim la distanța de pescuit, atunci distingem două tipuri de mulinetă: cu tambur simplu și cu tambur long-coast. Astfel, cele simple se folosesc pentru distanțe mici, iar cele mai cu tambur long-coast pentru distanțe lungi. 

La fel, trebuie să atragi atenția la modul în care sunt așezate firele pe tambur. Dacă acestea sunt așezate greșit, atunci firul va avea încurcături în timpul lansării, în acest caz este posibil pierderea monturii sau ruperea lansetei. 

  1. Fire feeder 

Firele care sunt folosite de multe ori dacă pescuiești pești de talie mare sunt cele monofilament 0,18-0,25 mm. Actualmente, un diametru obișnuit pentru firele feeder în constituie valoare de 0,20 mm. Pescuitul la feeder presupune folosirea firelor cu un diametru mai mic, întrucât inelele mici de la vârful lansetei nu îngăduiesc folosirea firelor cu un diametru mai mare. Alegerea firelor se face în funcție de mai multe aspecte: distanța de aruncare, peștele vizat ș.a. Dacă distanța de aruncare e redusă, se recomandă folosirea firelor subțiri, cu diametru între 0,22-0,25 mm. La fel, este necesar folosirea unui fir înaintaș textil sau monofilament, pentru a avea o rezistență mai mare în cazul aruncărilor la distanță.

Cât despre firele suple, acestea prezintă o elongație mai mare, dar au caracteristici minunate în ceea ce privește castabilitatea. Astfel, dacă ne folosim de o lansetă feeder cu acțiune rapidă, firele moi vor constitui o variantă perfectă, întrucât vor compensa lipsa elasticității lansetei. Firele monofilament cu diametrul între 0,28-0,30 se utilizează împreună cu lansete feeder ce sunt compuse din inele destul de mari pentru a realiza lansări optime. 

Firele textile multifilament nu sunt potrivite pentru pescuitul la pești de talie mare în ape stătătoare. Totuși, acestea sunt perfecte pentru apele curgătoare. Chiar dacă nu e rezistent la abraziune, firul asigură o amplasare corectă a coșulețului atunci când suntem în fața unor curenți puternici de apă. Având un diametru mai mic spre deosebire de firele monofilament, acesta se va strecura cu viteză prin apă. Dacă vei pescui în zone cu abraziune înaltă, atunci poți folosi multifilamentul împreună cu un fir înaintaș monofilament, pentru a evita ruperea firului principal. 

Monturi feeder

Monturile concepute pentru pescuitul la peștele de talie mare se găsesc într-o varietate mare, fiind confecționate în funcție de compoziția năditorului (momitor, method feeder sau coșuleț). 

Momitor

Momitoarele constituie o tipologie populară de năditoare, fiind realizate pe firul mulinetei. Aceasta fiind numită montura in-line se referă la identificarea momitorului pe firul mulinetei, care este urmată de o bilă de cauciuc cu un antișoc de car este atașat forfacul. Astfel, montura in-line este perfectă pentru crap sau alți pești mari.

Alt echipament necesar

Pe lângă uneltele care constituie un ,,must’’ pentru pescuitul la feeder, trebuie să menționăm că pentru această tehnică de pescuit distingem o serie de momeli tradiționale, cât și moderne, concepute în exclusivitate pentru feeder.

Momeli clasice

Printre acestea se numără mămăliga și porumbul dulce. Mămăliga poate fi lansată în formă de cocoloș, care are o consistență mai solidă. La fel și porumbul din conservă, acesta este popular și este utilizat destul de des ca momeală pentru crap.

Momeli moderne

Momelile flotante sunt diferite, în cel mai des caz acestea se împart în: pop up-uri, wafters, pelete flotante, porumb artificial, având diferite mărimi și culori. Este important să folosești momelile echilibrand cârligul, ceea ce presupune faptul că pe substrat trebuie să fie ținut cârligul și se evită ridicarea forfacului.

Momeli scufundătoare 

Boilies-urile constituie niște momeli de ultimă generație în cadrul pescuitului la feeder. Acestea nu sunt flotante și vor fi absorbite mai greu de către pești. La fel, momelile au un diametru ce nu depășește 16-18 mm. Momelile populare de acest tip sunt cele bazate pe făina de pește și sunt menite pentru capturarea peștilor de talie medie și mare.

Concluzie 

Pescuitul la feeder devine mai popular cu fiecare sezon. Acesta se bazează pe un pescuit fin și oferă o plăcere imediată. Dacă vei pescui corect și o să respecți regulile simple de pescuit la feeder, vei avea parte de o captură de succes. Cât despre peștii mai mari, precum e crapul, pescuit la feeder se recomandă pescarilor care adoră ,,bucuria drill-ului’’. Peștele de talie medie și mare este mai sensibil dacă vei folosi o lansetă pentru crap, iar cele destinate pentru feeder vor asigura un drill vibrant. Astfel, odată ce ai hotărât să pescuiești la feeder, este necesar să ții cont de tipul peștelui și locul de pescuit. În rest, îți dorim să ai parte de o captură de succes!

Daniel Popescu

Daniel Popescu

Fondatorul site-ului "Pescuitul În România" și un pescar avid de mic copil, de când tata m-a luat cu el la pescuit la Dunăre. De atunci am înțeles că acesta va fi un hobby pentru tot restul vieții. Am decis să creez acest site împreună cu câțiva prieteni cu scopul de a deveni o sursă credibilă de informare pentru pescari începători și cu experiență.

Leave a Reply