
Firul de pescuit constituie un element esențial care garantează o captură de succes. Acesta trebuie să fie rezistent și puternic. Prin urmare, în acest articol identificăm un top de fire de pescuit, care au fost testate de mai mulți pescari și care și-au împărtășit impresiile cu noi. Odată ce alegi un fir de pescuit, este necesar să ții cont de dimensiunea, grosimea și rezistența acestuia. La sfârșitul articolului am realizat un ghid al cumpărătorului, care te va ajuta să alegi un fir de pescuit.
TOP 8 Fire de Pescuit în 2023
Benedict
Firul Benedict este moale și se poate scufunda cu ușurință, fără elongație. Culoarea acestuia este verde, potrividu-se în orice tip de apă. Firul are un profil rotund, fiind rezistent la abraziune. La fel, firul poate fi folosit în calitate de fir principal sau înaintaș. Elongația firului este de aproape 0, iar firul este dotat cu o suprafață netedă. Diametrul este subțire, asigurând o rezistență ridicată la absorbția apei. Firul se folosește pentru pești de talie mare, precum e somnul sau crapul. Firul textil are capacitatea rolei de 1000 m, având un profil rotund. Astfel, vei avea la dispoziție un fir de pescuit rezistent pentru peștii de talie mare și foarte mare.
Avantaje
- Rezistent la nod
- Rezistent la absorbția apei
Dezavantaje
- Nu are memorie pe tambur
Synapse neon
Firul de pescuit Synapse Neon constituie o alegere a echipelor naționale de pescuit din Bulgaria și Croația pe parcursul mai multor ani. Synapse Neon se consideră un din cele mai bune fire care are o performanță de zbor de peste 200 m. Firul este monofilament, are proprietatea de a fi neted și fluorescent. Neonul are caracteristica de a reflecta în apă, fiind de mare ajutor atunci când nu e prea vizibil în apă sau pe timp de noapte. Firul de pescuit reprezintă o inovație și este confecționat din copolimer fluorescent cu turnare lungă. Acest polimer fluorescent este de ajutor dacă pescuiești în zone cu buruieni. Diametrul firului este de 0,255 mm și poate fi folosit atât în sesiunile de casting, cât și de pescuit.
Avantaje
- Elongație redusă
- Fluorescent
Dezavantaje
- Prețul de comercializare este mai mare decât în cazul altor fire monofilament
Haldorado, Fluorocarbon
Un produs excelent dacă ne referim la raportul calitate/preț. Firul este folosit de profesioniști și de pescarii experimentați. Acesta are un indice de refracție de 1,42 și devine aproape invizibil în apă. Firul Fluorocarbon este unul din cele mai rezistente fire din această categorie. Acesta are o structură densă și se scufundă cu ușurință în apă, având o elongație mai redusă decât în cazul firelor monofilament obișnuite. Variante subțiri, de 0,14-0,18 mm sunt perfecte pentru a lega cârlige, cele care au o dimensiune medie (0,18-0,25 mm) pot fi folosite în calitate de fir principal, iar cele groase (0,25-0,35 mm) se folosesc în calitate de înaintaș de lansare.
Avantaje
- Rezistent la tracțiune – 9,9 kg
- Material – fluorcarbon
Dezavantaje
- Capacitatea rolei de doar 150 m
Benedict Super Braided
Firul Benedict este unul din cele mai preferate fire de pe piața românească. Mulți pescari, atât începători, cât și avizați apreciază rezistența acestui fir. Firul este moale și se scufundă cu ușurință, nu are elongație. Profilul firului este rotund și acesta are o rezistență mare la abraziune. Rezistența la rupere este de 13, 6 kg, iar capacitatea rolei de 1000 m. Este disponibil în mai multe culori cu firul de diametru diferit, pentru a putea fi folosit în calitate de fir principal sau înaintaș. În fond, firul constituie o alegere perfectă dacă sunteți la primele activități de pescuit, fiind ușor de manevrat.
Avantaje
- Fără elongație
- Rezistent la abraziune
Dezavantaje
- Nu deține memorie pe tambur
Gear Savage Hard Fluorocarbon
Dacă adori pescuitul peștilor mari în condiții dificile, atunci brand-ul Gear Savage ți se potrivește perfect. Acesta este fabricat din material fluorocarbonic care este dur, acest fir poate rezista în orice condiții, obstacole sau pietre. Întinderea minimă a firului rezultă că poți înțepa imediat. La fel, acesta este invizibil în apă și posedă rezistență la radiațiile UV și la abraziune. Firul este stabil la nod și este confecționat din 100 % fluorocarbon ultra tare.
Avantaje
- Înțepare instantanee
- Transparent
Dezavantaje
- Potrivit mai mult pentru peștii de talie mare
Sunline Super
Firul Sunline Super se dovedește a fi unul din firele care demonstrează o performanță excelentă pe piața de pescuit din întreaga lume. Firul este confecționat din multifilament care e obținut din microfibre de polietilenă cu o densitate moleculară mai rezistentă decât nailonul simplu. Indicele de elongație este de doar 5%, având o senzitivitate minunată. Rezistența la nod este foarte înaltă, asta însemnând că vei putea folosi un fir subțire în condiții sigure. De asemenea, greutatea acestuia permite practicarea lansărilor lungi. În fond, vei avea parte de o excelentă minunată împreună cu firul Sunline.
Avantaje
- Rezistent la abraziune
- Nu absoarbe apă
Dezavantaje
- Capacitatea rolei de 150 m
Aqua Crocodile
Firul Aqua Crocodile deține o rolă de 250 m de fir textil, multifilament, care este alcătuir din fibre împletite, având o culoare galben fluorescent. FIrul este rezistent la tracțiune, posedând o vizibilitate și în afara apei. Varianta dată este perfectă pentru pescuitul la peștii mari, somn sau crap. Rezistența la rupere este de 67 kg, fiind apreciată de mulți pescari care adoră capturile mari: somn, știucă, avat.
Avantaje
- Rezistent la abraziune
- Elongație redusă
Dezavantaje
- Potrivit peștilor mari
Cortest Feeder
Firul Cortest Feeder reprezintă un model nou și mono. Acesta este proiectat pentru feeder și are capacitatea de a se scufunda rapid. De asemenea, firul are o elasticitate scăzută care oferă un avantaj considerabil în ceea ce ține de pescuitul la distanțe mari. Prin urmare, vei putea păstra contactul cu peștele în timpul drill-ului, neavând un pericol de pierdere de lângă minciog, fapt ce poate avea loc cu firele textile. Fabricat din polimer de fluorocarbon special, acesta este rezistent, având o suprafață netedă și este rezistent la abraziune.
Avantaje
- Confecționat din fluorocarbon
- Rezistență de 8,1 kg
Dezavantaje
- Potrivită doar pescuitului feeder
Cum alegi un fir pentru pescuit?
Chiar dacă ești un pescari avizat, începător sau pur și simplu îți place să mergi la pescuit ocazionat, este necesar să ai un fir de pescuit pentru undiță. Dacă îți dorești o captură impresionantă, trebuie să ții cont de mai mulți factori pentru a alege un fir de calitate. Pentru început trebuie să cunoști ce tipuri de fire de pescuit sunt pe piață.
Tipul firului de pescuit
Actualmente întâlnim trei tipuri de fire de pescuit, pe care le alegi în funcție de peștele și locul în care vei pescuit. Astfel, distingem următoarele tipuri:
- Firul monofilament constituie cel mai simplu model, care este confecționat dintr-un singur fir de nylon. Acest fir reprezintă una din cele mai utilizate alternative, fiind și una care este ușor de recunoscut. Produsul poate avea mai multe dimensiuni, în funcție de diametru și poate fi folosit cu o gamă largă de lansete și mulinete. De asemenea, acesta constituie o opțiune mai ieftină, fiind recomandat pentru pescarii cu un buget redus sau pentru începători. Caracteristică cea mai importantă a acestui model este flotabilitate, aceasta potrivindu-se cu diferite tipuri de nadă și momeli. Un element mai puțin avantajos este tendința firului de a pierde din flexibilitate, astfel va fi necesară înfășurarea acestuia pe mulinetă.
- Firul multifilament este de două subcategorii: fir împletit și fir sudat. Varianta împletită reprezintă unul din cele mai robuste și de durată fire, fiind și cel mai rezistent, dar poate contribui la uzarea echipamentului. Pescarii apreciază acest fir în cazul în care pescuiesc în apă sărată, fiind mai ușor de stăpânit peștii de talie mare, piesa având o rezistență la forța de tracțiune. Un filament este constituit din câteva fibre sintetice, iar structura fiind numită microfilament, întrucât modelul împletit este obținut în complexitate. Acesta se distinge de monofilament, având tendința să se întindă sau să se deformeze. Diametrul mic al acestuia dovedește faptul că pe mulinetă poate fi înfășurată o cantitate mare de fir. Dezavantajul acestui fir constituie prețul, care poate fi destul de mare.
- Firul din fluorocarbon este preferat de mulți pescari întrucât acesta este invizibil pentru pești, fiind compus dintr-un material polimerizat, care are un indice de refracție apropiat de cel al apei. Firul nu absoarbe apă și are un caracter inert. De asemenea, acesta este imun radiații solare. Spre deosebire de firul din nylon, acesta nu se întinde și este mai rigid decât acesta, împiedicând efectuarea unor lansări ușoare.
Componentele firului de pescuit
Firul este înfășurat pe mulinetă și poate avea calitatea de fir principal sau înaintaș. Firul înfășurat este cel mai obișnuit pentru pescuit, acesta are o lungime așezată pe mosorul mulinetei. Firul înaintaș reprezintă un segment rezistent de filament, acesta se așează în vârf și are scopul de a asigura greutatea plumbilor necesari scufundării.
Cât despre strună, acesta este un lexem care se folosește pentru firul întreg de pescuit și corespunde cu partea din capăt, de care urmează să muște peștele. Firul dat se utilizează pentru pescuitul de pești răpitori, fiindcă trebuie să atașezi o strună metalică și să eviți secționarea filamentului.
Caracteristicile firului
Diametrul și rezistența sunt două proprietăți însemnate ale firului de pescuit. Dacă firul e gros, atunci el se va rupe sau se va deteriora mai greu. Aceste indicatoare sunt exprimate în kilograme și milimetri. Rezistența presupune greutatea maximă care poate fi menținută de filament.
Vezi și: Cele mai bune cârlige pentru pescuit
Cum folosim un fir de pescuit?
Împreună cu lanseta și mulineta, firul de pescuit constituie o condiție esențială pentru a garanta o captură mare și de succes. Astfel, este necesar să urmezi câțiva pași pentru a folosi corect un fir de pescuit.
Importanța alegerii unui fir de pescuit adecvat
La fel ca și în cazul alegeri boilesului, care se face în funcție de peștele pe care urmează să-l prinzi, firul de pescuit este trebuie selectat minuțios. La fel, nu trebuie să te lași înșelat de faptul că doar grosimea firului contează, deși aceasta este importantă, nu este singurul lucru de care trebuie să ții cont la alegerea firului de pescuit. Materialul din care e fabricat firul la fel este un element important și se alege conform capturii și zoneleor în care se va pescui/a proprietății apelor.
Cum se încarcă firul pe mulinetă?
Procesul de încărcare a firului este destul de simplu și se aseamănă cu drill-urile efectuate pe baltă. Diferența constă în faptul că înainte de a mulina este necesar să faci un nod firului, care are scopul de a-l menține pe tambur. Dacă ai lângă tine un prieten, acesta îți va fi de ajutor, întrucât e necesar ca cineva să opună o rezistență minimă, care va susține rola de fir și îi va permite să se rotească atunci când firul va fi transferat. Îți recomandăm să eviți supraîncărcarea mulinetei. La fel, când vei schimba firul de pe mulinetă trebuie să folosești o lungime adecvată, ca să eviți pierderile.
Când trebuie să înlocuiești firul de pescuit?
Pescarii avizați spun că frecvența schimbării firului de pescuit se face în funcție de mai mulți factori, precum sunt: specia peștelui, caractersitica apei și tipul de solicitări. Dacă ești un pescar începător sau mergi doar o dată la mai multe săptămâni, firul va putea fi păstrat chiar și un an. Nu se recomandă păstrarea mai multe de un an, înctrucât acesta se deteriorează cu timpul și nu mai este rezistent la socuri.
Dacă te duci la pescuit o dată pe săptămână, poți schimba firul de două ori pe an. Iar dacă locul în care pescuiești este plin de alge sau plante, firul poate fi schimbat chiar o dată la trei luni. În plus, dacă ești pasionat de pescuitul peștilor răpitori, firul de pescuit trebuie să fie mereu într-o stare perfectă, având solicitări mai puternice.
Un element important este că un pescar ,,a la carte’’ trebuie să îndepărteze rapid zonele care prezintă noduri. Aceste zone au o rezistență mică și vor ceda primele dacă drill-ul e tulburător.
Vezi și: Cele mai bune boiliesuri
Mărci notorii de fire de pescuit
Okuma are deviza ,,Inspired Fishing’’ care denotă pasiunea echipei de ingineri care lucrează în cadrul acestei companii. Okuma reprezintă unul din liderii de pe piața mondială în producerea și comercializarea instrumentelor de pescuit. Brand-ul oferă produse de înaltă calitate, lansete și mulinete de performanță, folosind tehnici de confecționare moderne și combinații evolutive care au dus la producerea echipamentelor ușoare. Astfel, Okuma a creat articole de durată care au un design modern, lansetele și mulinetele fiind produsele de bază confecționate de această firmă. Astfel, Okuma a câștigat un prestigiu internațional, avțnd magazine în întreaga lume și fiind un producător de echipamente de pescuit de calitate.
Trabucco este o companie fondată în 1986, fiind un brand de top care deține o gamă largă de accesorii și unelte de pescuit. Marca reprezintă un lider pe piața europeană și confecționează produse atât pentru pescarii amatori cât și pentru cei începători, oferind instrumente moderne și durabile. Compania a avut succes grație experienței lui Robert Trabucco, acesta fiind un campion în cadrul concursurilor naționale care au loc în Italia. Firma Trabucco are o poziție de frunte în domeniul pescuitului, folosind tehnici și materiale moderne, producând diverse accesori și unele de bază: lansete, mulinete, momeală, flotoare, cârlige ș. a.
Daiwa este o companie japoneză, fondată în 1958. Brand-ul s-a impus prin producerea mulinetelor care țin de standardele înalte, fiind una din primele companii care a lansat tehnologii contemporane de confecționare a acestora. Varianta de mulinetă ,,Open-Face’’ a fost creată în 1965 și a dobândit companiei un renume internațional. Brand-ul a câștigat o serie de premii, preferând fibrele de carbon în calitate de material de construcție. La fel, marca a lansat renumitul material Zaion, care are o densitate mai mare decât a metalului. În plus, încă o inovație creată de Daiwa este materialul Z-SVE, care este utilizat în producerea lansetelor foarte ușoară, iar prin intermediul tehnologiei Magsealed a fost creată un modes inovațional de mulinetă.
Concluzie
În fond, odată ce ai selectat locul unde vei pescui, peștele pe care urmează să-l prinzi, poți să alegi cu hotărâre firul de pescuit. În plus, este necesar să ții cont de grosime peștelui care trebuie să fie potrivită pentru greutate peștelui și să fie rezistent. Dacă ești pescar începător, recomandăm procurarea firelor monofilament, care sunt mai ușor de utilizat. Dacă adori să pescuiești cât de des posibil și ești pescar experimentat, poți utiliza fire mai costisitoare, multifilament sau fluorocarbon, care pot fi mai costisitoare. Astfel, îți urăm o experiență plăcută și o captură mare!

Fondatorul site-ului “Pescuitul În România” și un pescar avid de mic copil, de când tata m-a luat cu el la pescuit la Dunăre. De atunci am înțeles că acesta va fi un hobby pentru tot restul vieții. Am decis să creez acest site împreună cu câțiva prieteni cu scopul de a deveni o sursă credibilă de informare pentru pescari începători și cu experiență.