
Majoritatea pescarilor adoră pescuitul la somn, iar în acest caz este nevoie de o lansetă puternică, dar, în același timp, aceasta trebuie să fie robustă. Chiar dacă ești un pescar începător sau unul cu experiență, alegerea unei lansete este un pas însemnat și determină calitatea capturii.
Pescuitul la somn reprezintă o plăcere pentru mai mulți, întrucât somnul este un pește de talie mare, destul de năzbâtios și constituie o provocare pentru pescari.
Top 9 Lansete pentru Pescuitul la Somn în 2023
Shimano Tribal Tx-2 12 Intensity
Una din preferatele lansete de pescuit la somn de pe piață. Menită pentru pescuitul la distanțe mari, aceasta a fost supusă testului de curbură de 3,5 lbs, iar fabricarea blank-ului este din carbon XT60. O lansetă puternică și rezistentă la socuri, aceasta este dotată cu inele SeaGuide (are măirmea de 50 mm), iar mandrina este fabricată DPS Tipe și mânerul din cauciuc, fiind destul de plăcut de mânuit. Lanseta este sigură și puternică, fapt important pentru lansările la distanță, când forța e absolut necesară.
Avantaje
- Denține 2 tronsoane
- Acțiunea este rapidă
Dezavantaje
- Potrivită pescarilor avizați
Okuma Ceymar Feeder
Această lansetă este perfectă pentru pescuitul la somn sau pentru peștele de talie mare. La fel, lanseta se potrivește pescuitului de distanță prin intermediul mijlocului feeder sau momitor. Menită pentru a fi lansată la o distanță de mai mult de 80 de metri, având lungimea de 3,60 m, poate fi folosită și pe râuri cu debit mare. Lanseta este dotată cu trei vârfuri din sticlă, anume: Sensitive, Medium Sensitive și Medium. Mandrina Okuma este din grafit, iar mânerul Hard Japanese EVA, oferă utilizare optimă chiar și la umezeală.
Avantaje
- 3+3 tronsoane
- Puterea de aruncare este de la 60 până la 120 g
Dezavantaje
- Nu se găsesc vârfuri separate
Cormoran Pro Carp Xr 3.90M
Lanseta se potrivește pescuitului la distanțe mari, la somn sau caras prin prisma metodei feeder sau momitor. Aceasta este puternică și robustă, confecționată printr-o metodă evolutivă. În plus, blanck-ul este fabricat prin din fibră de carbon SM24 și este extrem de sensibil la capitolul mânerului, în cazul în care peștele se luptă. Astfel, veți avea parte de o experiență în drill plăcută. Lansetele pot fi încărcate, atunci când doriți să le aruncați la distanțe mari. La fel, lanseta are capacitatea de a absorbi socurile, evitând umezeala.
Avantaje
- Deține mâner EVA
- Mandrina este screw winch
Dezavantaje
- Inelul de plecare este doar de 50 mm
Shimano Catana
Ideală ca raport preț-calitate, lanseta se comportă foarte bine în cazul pescutului de barcă. Noile lansete Ex Spinning înlocuiesc variantele vechi, acestea fiind perfecționate. Blanck-ul s-a îmbunătățit, iar legătura între aruncare și nivelul de încărcare a acestuia modificându-se, relevând un model mult mai bun decât cel vechi. Inelele sunt de tip XXS, iar puterea de aruncare este de la 20 la 50 de grame.
Avantaje
- Puterea de aruncare e Heavy
- Mânerul e din plută
Dezavantaje
- Deține doar 2 tronsoane
Daiwa Black Widow
Noua lansetă Dawaia deși deține același blank, design-ul a evoluat, fiind robustă și puternică. Posedă un succes enorm, pescarii apreciază calitatea acesteia și prețul avantajos. Mânerul mandrinei este total acoperit cu recipient sintetic, având o aderență înaltă. Blanck-urile sunt mici și dețin o putere uimitoare, astfel, este posibilă aruncarea la distanțe mari. Lanseta deține 2 tronsoane, iar puterea de aruncare este de 5 lbs. Lungimea lansetei e de 3,90 m, fiind perfectă pentru pescuitul de barcă sau marin.
Avantaje
- Mânerul este EVA
- Inelele sunt confecționate din Titan Oxide
Dezavantaje
- Nu deține inel de vârf antirăsucire
Okuma Epix
Robustă și puternică, lanseta Epix este special menită pentru pescuitul la somn sau crap. Potrivită lansărilor lungi și sigure, lanseta deține o reținere a puterii de drill. Mânerul este confecționat din material japonez EVA, oferă confort și comoditate pescarului. Lanseta dispune de 6 inele, iar compoziția blanck-ului este din carbon 30T. La fel, deține și o husă din material textil.
Avantaje
- Lungimea de 3,60 m
- Puterea de aruncare e de 3,50 lbs
Dezavantaje
- Potrivită mai mult pescuitului de barcă
Daiwa Aqualite Heavy Feeder
Dotată cu vârfuri care se pot modifica, lanseta Daiwa este perfectă pentru pescuitul la feeder. Blanck-urile funcționează repede, iar sucurile sunt absorbite uniform. Grație inelelor supra mari de la vârf sunt posibile aruncările la dimensiuni mari, acestea fiind mai sigure. Mandrina Fuji este dotată cu cu inele din oxid de Titan și vârfuri din fibră de carbon. Lanseta se potrivește pescuitului la somn, fiind îndeajuns de puternică pentru capturile grele.
Avantaje
- Mâner EVA
- Blanck-uri din fibră de carbon High-Modulus
Dezavantaje
- Menită doar pescuitului la feeder
ProLogic C2 Natura
Grație lansetei ProLogic, pescuitul la somn va fi ușor și plăcut. Acțiunea acesteia este parabolică, iar drill-ul fin și precis. Un model îmbunătățit, lanseta este fabricată din carbon de calitate înaltă 24T HM, având destulă putere pentru aruncături la distanțe mari. Mânerul este confecționat din duplon, iar testul de curbură e de 3,25 lbs. În plus, lanseta se poate de utilizat și cu fire textile, oferind o experiență de pescuit la crap pe placul oricui.
Avantaje
- Mandrina Prologic Duty
- Inele SIC
Dezavantaje
- Deține doar 2 tronsoane
Lineaeffe Telecarbon
Lanseta are o acțiune moderată și se potrivește pescuitului cu plute dure. Lungimea lansetei este de 5.0 m, iar tipul acesteia este telescopic. Lanseta e menită pescuitului de staționar, având o lungime a tronsonului de 116 cm. Puterea de aruncare este de 35 de grame, iar lungimea de transport este de 1,16 m.
Avantaje
- Deține 5 inele
- Mandrina este tubulară
Dezavantaje
- Potrivită pescuitului de staționar
Cum alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la somn?
Pentru orice pescar, alegerea corectă a instrumentelor reprezintă un pas important, întrucât calitatea pescuitului ține de caracteristicele uneltelor de pescuit. Astfel, lanseta constituie un element important, în special pentru peștii mari, cum sunt somnii. Pentru a garanta o captură spectaculară, este necesar ca lanseta să fie ușor de manevrat.
În fond, o lansetă robustă trebuie să fie echivalent de puternică, pentru a face față aruncărilor la distanțe mari și peștilor năzbâtioși. O altă caracteristică principală este capacitatea lansetei de a nu se îndoi în cazul peștilor mai mari ca greutate. În plus, inelele ar trebui să fie ușoare, iar lanseta să dețină un singur picior. Pescuitul la somn este specific, greutatea acestuia fiind cauza multor eșecuri de capturare. Astfel, pentru a alege o lansetă care va face față, este necesar să cunoști materialele din care e confecționată, acțiunea și puterea acesteia.
Materialul
O lansetă bună va garanta rezistență, putere și durabilitate în timp, în funcție de materialul din care e fabricată. Pe piață întâlnim diferite opțiuni, precum sunt: fibra de sticlă, fibra de carbon sau un amestec dintre ele. Astfel, lansetele din fibră de carbon sunt apreciate de mulți pescari, fiindcă sunt ușor de manevrat și au o acuitate destul de bună.
Totuși, acestea pot fi mai puțin trainice și vor ține mai puțin timp. Fibra de sticlă rezistă mai puțin la socuri, spre deosebire de fibra de carbon, însă sunt mai avantajoase ca preț și perfecte pentru pescarii începători. Dacă e să vorbim despre materialul compozit, care constituie un amestec între acestea, trebuie să accentuăm că o lanstetă confecționată din material compozit va fi rezistentă la scouri și va avea o sensibilitate potrivită oricărui pește, fapt menționat de mai mulți pescari avizați. Câte despre inelele lansetei, acestea pot fi fabricate din nichel, titan, oțel. La fel, inelele din ceramică sunt puternice și cu siguranță vor asigura capturarea peștelui, fiind mai costisitoare, acestea sunt recomandate de majoritatea pescarilor.
Acțiunea
Acțiunea lansetei se referă la cât de flexibilă este o lansetă și descrie nivelul elasticitate a acestea la aruncare/drill. Astfel, cunoaștem mai multe tipuri de acțiuni: acțiune foarte rapidă, acțiune medie și lentă sau parabolică. O lansetă cu acțiune rapidă trebuie să fie puternică și rigidă, aceasta se va potrivi pentru pescuitul la pești mari, un exemplu convingător sunt crapii sau somnii.
Lanseta cu acțiune medie e mai flexibilă și deține o acuitate mai mare. Deși aceasta se potrivește și pescuitului la somn, totuși e menită pentru peștii puțin mai mici. Cât despre acțiunea parabolică, acest tip de lansetă e recomandat pentru pescarii experimentați, care cunosc cum să o mânuiască.
Dimensiunile
Ce ține de dimensiunile lansetei, acestea trebuie să fie alese în funcție de tipul pescuitului. Astfel, în cazul pescuitului de barcă, recomandăm utilizarea uneltei care are de la 2 la 2,8 metri, iar pentru pescuitului de staționar, de la mal, este necesar o lansetă mai mare, care ajunge până la 3,4 m.
De obicei, pescarii vor alege lansete constituite dintr-o bucată ori din două bucăți. Totuși, cunoaște că somnii pot avea dimensiuni destul de mari, de aceea e necesar de o instalație cât mai puternică, altfel, drill-ul va suferi un eșec. majoritatea pescarilor folosesc pentru pescuitul la râu lansete mai mari care sunt confecționate din 1 sau 2 bucăți. Cât despre pescuitul la baltă, este suficient să utilizezi o lansetă mai mică ca dimensiune, care poate fi alcătuită chiar dintr-o bucată.
Puterea
Deși noțiunile de acțiune și putere sunt adesea utilizate în calitate de sinonim, este necesar să identificăm deosebirile dintre acestea. Atâta timp cât am clarificat termenul de acțiune a lansetei, în continuare vom defini și vom descrie puterea lansetei.
Astfel, puterea reflectă raportul în care fluctueaza greutatea capturii pe care lanseta o poate deține fără a se rupe. Pentru pescuitul la somn, este nevoie de o putere mai mare a lansetei, pentru a face față lupteii cu peștele. De obicei, puterea lansetei se exprimă în lbs sau grame, care variază între 3,5 lbs și 35 de grame. Trebuie să alegi puterea lansetei în funcție de tipul de pește pe care îl vei prinde, având în vedere că pentru peștii de talie mare, este necesar procurarea unei lansete cu o putere proporțională greutății peștelui, iar pentru peștii mai mici, poți să mai reduci din puterea lansetei.
Concluzie
În fond, în cazul alegerii unei lansete trebuie de ținut cont de mai mulți factori, precum sunt: materialul din care e confecționată, puterea lansetei, acțiunea și dimensiunile acestea. Odată ce ai decis care este tipul de pescuit pe care îl preferi (de barcă, de baltă, marin, de mal), trebuie să cunoști și tipul de pește pe care urmează să-l prinzi. Astfel, pentru peștele de talie medie și mare, va fi necesar să procuri o lansetă puternică și rezistentă.
În cazul pescuitului de somni, care sunt niște pești spectaculos de mari, va fi nevoie să alegi o lansetă cu o putere mai mare, confecționată din fibră de sticlă sau material compozit, pentru a face față oricărei capturi. Dacă ești pescar începător, recomandăm procurarea unei lansete fabricată dintr-un amestec de fibră de sticlă și carbon, pentru a-ți ușura aruncărilor, care vor fi precise și rapide. Nu uita, că doar o lansetă calitativă poate oferi o activitate de pescuit accesibilă și plăcută.

Fondatorul site-ului “Pescuitul În România” și un pescar avid de mic copil, de când tata m-a luat cu el la pescuit la Dunăre. De atunci am înțeles că acesta va fi un hobby pentru tot restul vieții. Am decis să creez acest site împreună cu câțiva prieteni cu scopul de a deveni o sursă credibilă de informare pentru pescari începători și cu experiență.